Perlele aduse la lumina devin comori!

Ce este afazia?

Autor: 
psiholog Roxana Alina Olaru
Persoana cu afazie

Afazia, denumita si disfazie, este pierderea totala sau partiala a capacitatii de a comunica verbal cu cei din jur. Ea este o tulburare a limbajului care este determinata de deteriorarea unor portiuni ale creierului care sunt responsabile de vorbire. In majoritatea cazurilor, afazia apare brusc, ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC) sau traumatism cranio-cerebral. In cazurile in care progresia este lenta, atunci poate fi cauzata de catre o infectie, tumora cerebrala sau dementa. Afazia nu este o boala, ci simptomul leziunii cerebrale.
Leziunea cerebrala rezultata in urma unui AVC (cel mai des intalnita) se produce in momentul in care sangele nu ajunge la celulele creierului, prin urmare acestea nu mai sunt hranite cu oxigen si nutrienti. Aceasta lipsa duce la moartea celulelor cerebrale.
Disfazia afecteaza atat capacitatea de exprimare si intelegere a limbajului, cat si scrierea (agrafie sau disgrafie) si citirea (alexie sau dislexie).
In general este afectata emisfera predominanta: la dreptatici emisfera stanga, iar la stangaci emisfera dreapta. 
Exista patru mari categorii de afazie:

Sectiune centrii corticali1. Afazie expresiva (tip Broca produsa in lobul frontal) - presupune dificultati in transmiterea gandurilor prin vorbire si scriere, desi persoana in cauza stie ce vrea sa spuna, neexistand probleme de gandire si memorie;
2. Afazie receptiva (tip Wernicke produsa in lobul temporal)- persoana afectata nu intelege limbajul scris sau vorbit de cei din jur;
3. Afazie anomica sau amnestica - se constata o dificultate de denumire corecta a obiectelor, oameni, locuri sau evenimente;
4. Afazie globala - este rezultata in urma unei leziuni severe si extinse in zonele limbajului din creier. Persoanele afectate isi pierd aproape toate functiile limbajului, atat intelegerea, cat si exprimarea. Ei nu pot sa vorbeasca, sa inteleaga, sa scrie sau sa citeasca.
Recuperarea persoanelor cu afazie dureaza in timp. Este dificil de prezis cat de lunga si calitativa va fi perioada de recuperare. Aceasta este determinata de mai multi factori, cum sunt: intinderea accidentului vascular, zona din creier afectata, ceilalti factori de sanatate, bunastarea fizica si emotionala, sustinere celor din jur.
In urma producerii leziunii cerebrale exista o perioada de recuperare spontanta determinata de vindecarea naturala a creierului. Totusi, pentru a avea rezultate mai bune este extrem de important ca recuperarea limbajului sa inceapa inca din primele zile.
In primele sedinte vom face o evaluare a nivelului de gravitate a afaziei. Concomitent vom stabili si un program de recuperare personalizat fiecarui client. Programele pe care le oferim in cadrul Clinicii RoPsiho vizeaza atat sedinte individuale, cat si de grup, atat pentru persoanele cu afazie, cat si pentru familiile acestora. Recuperarea presupune atingerea a mai multor planuri: recuperarea efectiva a limbajului, suportul emotional, reincadrarea sociala si reluarea unei vieti cat mai active.
Programul de recuperare presupune o colaborare multidisciplinara intre specialisti pe tot parcursul procesului. Nu excludem colaborarea cu neurologul, kinetoterapeutul, fizioterapeutul clientului. 

©2012 RoPsiho.ro webdesign by publiciton.ro