Perlele aduse la lumina devin comori!

Ce inseamna ADHD?

Autor: 
psiholog Roxana Alina Olaru
Adult cu ADHD

Atunci cand se vorbeste despre ADHD se considera ca este o afectiune specifica copiilor. Studiile recente au demonstrat ca si adultii prezinta aceasta tulburare, efectele negative alterandu-le puternic calitatea vietii.
ADHD-ul (deficit de atentie si hiperactivitate) este o afectiune neurobiologica care debuteaza in copilarie. Ea este depistata in jurul varstei de 6-12 ani, in momentul in care copilul incepe scoala si problemele specifice acestei afectiuni incep sa fie vizibile si cuantificate. ADHD-ul, fara a fi tratat corespunzator va fi prezent si la varsta adulta manifestandu-se in plan social, psihologic si medical.
Caracteristicile specifice ale ADHD-ului sunt probelemele de atentie, concentrarea precara asupra sarcinilor, impulsivitatea si lipsa rabdarii.
Mai jos va voi detalia cele trei simptome:
1. Deficitul de atentie - simptomul cel mai des intalnit, se prezinta sub forma unei incapacitati de concentrare, de organizare a activitatilor, dificultati semnificative de a memora, indeplinirea defectuoasa a sarcinilor.
2. Impulsivitatea - persoanele in cauza isi pastreaza foarte greu locul de munca pentru mult timp, au tendinta de a reactiona fara a cugeta mai intai, le este dificil sa isi ajusteze nivelul vocii sau rasului la mediul inconjurator, cheltuiesc banii fara limite, au mari greutati in a mentine relatii de cuplu si sociale pe o perioada mai mare de timp.
3. Hiperactivitatea - la copii este foarte evidenta in tendinta excesiva de a se juca, de a nu putea sta linistiti. La adulti se manifesta ca o neliniste si framantare permanenta, dificultati majore in a desfasura activitati relaxante si linistitoare (spre exemplu: a asculta muzica, a citi, a medita etc.)
Diagnosticarea ADHD-ului la adulti in cadrul Clinicii RoPsiho se efectueaza de catre o echipa multidisciplinara formata din medicul specialist neurolog si psihologul clinician. Este imperativa examinarea medicala si psihologica completa pentru excluderea altor cauze ce ar putea sa determine simptomatologia actuala.
Tratamentul pentru reducerea simptomelor este o combinatie intre medicamente (de multe ori nefiind necesare), psihoterapie si terapie ocupationala.
Cu ajutorul psihoterapiei clientul va invata sa isi recunoasca singur simptomele si sa le controleze, va reusi sa se impace cu viata pe care a avut-o pana in acel moment si sa inceapa sa faca alegerile potrivite siesi, sa invete cum sa relationeze corect cu cei din jur.
Terapia ocupationala presupune exercitii specifice pentru potentarea atentiei, memoriei si gandirii cu scopul de a le eficientiza si a deveni mai performant.
ADHD-ul este o afectiune ce nu poate fi tratata, dar printr-un program realizat in functie de nevoile fiecarui client efectele pot fi reduse la minim, calitatea viata crescand foarte mult.

©2012 RoPsiho.ro webdesign by publiciton.ro