Perlele aduse la lumina devin comori!

Gerontopsihologie clinica

Gerontopsihologie clinica

A-ti accepta imbatranirea si a o pozitiva permite sa reusesti mai bine.

La varsta a treia combativitatea si resursele sunt reduse in timp ce exigenta adaptarilor la noile situatii ramane constanta, ceea ce contribuie la cresterea dependentei.

Diagnosticarea precoce a deficitului cognitiv si tulburarii afective si initierea imediata a terapiei pot sa mentina la nivel adaptativ independenta si autonomia celor afectati.

Batranetea este un fenomen care ar trebui considerat mai mult un triumf al supravietuirii decat un motiv de disperare (R. N. Butler). C. Noica, dand un sens ascendent vietii, spune ca batranetea nu este o maladie sau o surpare a fiintei umane, ci reprezinta una din sansele omului de a se afirma plenar, de a-si gasi adevarata ordine interioara. Batranetea poate fi perceputa ca un timp, o perioada a vietii in care finalitatea trecerii si intelesul limitarii noastre trebuiesc recunoscute, acceptate si intelese.

Mentinerea respectului de sine este o necesitate majora a acestei varste. Combaterea izolarii si conservarea demnitatii varstnicului presupune schimbarea unei mentalitati care prolifereaza, crearea unei opinii favorabile fata de problemele varstnicului, in fond problemele de maine ale fiecaruia dintre cei, pentru o perioadă trecatoare, componenti ai categoriei nevarstnicilor. Este si de datoria persoanelor in varsta de a schimba imaginea negativa pe care societatea o are despre ele.

Evaluarea gerontopsihologica adecvata problematicii clinice furnizeaza descrieri precise şi sensibile ale comportamentului, care pot fi folosite pentru a ingriji mai bine persona varstnica cu probleme, pentru a stabili masurile terapeutice de recuperare si de readaptare. Evaluarile periodice pot fi utile in estimarea gradului si calitatii ameliorarii sau agravarii unei afectiuni.

Aceasta implica evaluarea functiilor mentale prin diferite metode psihometrice, clinice, cognitive si neuropsihologice. Investigarea psihometrica şi psihopatologica utilizează instrumente uni- si multi-dimensionale. Prin cercetarea psihodiagnostica verificam orientarea, atentia, memoria, gandirea, afectivitatea, personalitatea, adaptarea sociala, simtul critic. Bateriile de teste neuropsihologice pot indica precoce o alterare a functiilor cognitive, lucru extrem de important pentru abordarea terapeutica globală.

Rezultatele investigatiilor pot fi de un real folos persoanei in varsta cat si medicilor, ca un sprijin important in precizarea si completarea diagnosticului, in urmarirea evolutiei bolnavilor, în aplicarea masurilor terapeutice si psihoterapeutice. In cazul modificarilor psihologice este esential sa explicam subiectului cum se produce imbatranirea normala, sa incercam modalitatile de refacere a stimei de sine (psihoterapie de sustinere) dar si a increderii subiectului in propriile posibilitati, acestea reprezentând cert o componenta importanta a avantajelor tehnicilor de optimizare cerebrală (Catalina Tudose).

In demersul psihologic descoperim cum, pe parcursul marilor etape ale evolutiei sale, persoana si-a stabilit o organizare psihologica singulara, permiţandu-i sa gestioneze mai bine relatia sa cu mediul. Cand apar dificultati, munca psihologului consta in a identifica intai natura disfunctiilor si specificitatea lor in aceasta structura psihologica. Apoi urmeaza asistarea persoanei sa regaseasca caile unei dinamici elaborative in relatia sa, cu mijloace care tin cont de eventualele slabiciuni ale constructiei sale psihologice si ii permit accederea la un nou echilibru printr-un progres al organizarii sale psihologice.

Psihoterapia individuala sau de grup nu poate fi ignorata ca optiune terapeutica la varsta a treia si este un interes in crestere in aceasta arie (S. Loverstone, R. Howard)

„A imbatrani cum se cuvine este in acelasi timp o stiinta si o arta, fiind legitimă dorinta de a fi în posesia unor remedii care sa ne asigure o viata indelungata si activa.” (Ana Aslan)

©2012 RoPsiho.ro webdesign by publiciton.ro