Perlele aduse la lumina devin comori!

Psihoterapie individuala

Psihosomatica

“A te imbolnavi, a te cuprinde o boala nu poate fi o intamplare a hazardului si nici mana destinului, sau cu atat mai putin rezultatul unui concurs de circumstante nefavorabile.

Este un limbaj care vorbeste in noi despre noi. Si poate fi mai ales al inexprimabilului, cand tacerea cuvintelor trezeste violenta durerilor.

Poate fi trezirea unei rani din copilarie, reactivarea unei situatii neincheiate pe care n-am ascultat-o la timpul sau!

Poate fi hemoragia afectiva a unei separari impuse, violenta unei rupture nedorite, pierderea unei fiinte dragi!” Jacques Salome

Starea de sanatate nu inseamna lipsa unei boli, inseamna prezenta unei stari de bine, atat fizice cat si psihice. Atunci cand nu mai exista un echilibru intre minte si corp apar somatizarile. Somatizarea este “raspunsul” organismului la disfunctionalitatile survenite intre sfera somatica (corp) si cea psihica, “este actul de trecere de la suflet in trup”. Prin somatizare corpul nostru ne face atenti cu privire la starea noastra psihica, emotional ne anunta existenta unor tensiuni generate de conflicte interioare.

Corpul nostru nu foloseste cuvinte, el foloseste semnele, discomfortul si durerea. Expresii ca “ma simt frustrat”, “ma tem”, “sunt nervos” sunt inlocuite de stari de sufocare, palpitatii, dureri de cap sau stomac.

Stresul, supararea, frustrarea si oboseala, vor tinti catre acea parte mai sensnibila din organismul nostru. Bolile care, desi au manifestari fizice, au de fapt origini psihice sunt denumite afectiuni psihosomatice. Cauzele acestora afectiuni pot fi imprimate in sufletul nostru chiar din copilarie, fara a constientiza acest lucru.

Bolile psihosomatice sunt cele care afecteaza in aceeasi masura corpul si mintea. Termenul de psihosomatica face referire atat la cauza fizica, somatica a unei afectiuni psihice cat si la cauza psihica a unei suferinte fizice. Tulburarea psihosomatica se caracterizeaza prin modificarea proceselor fiziologice ca urmare a unei stari de excitatie psihica anormala.

Relaţia dintre minte şi corp depinde, de fapt, de relaţia dintre sistemul nervos central şi restul corpului.

Sistemul imunitar este primul care cedeaza sub asediul stresului. Leziunile cerebrale modifica raspunsul sistemului imunitar, intensitatea emotiilor declaseaza repercursiuni asupra sanatatii fizice Cu totii stim ca in perioadele stresante suntem supusi unui risc major de imbolnavire.

Tulburarile psihosomatice pot aparea la un om sanatos dar stresat, apar la indivizii nevrotici, pentru ca nevroza ii face mai sensibil la stres, la persoanele cu o afectiune organica sau afectiva. “O reactie emotionala blocata in interior se suporta in exterior ca un agent stresor.”

Simptome generate de emotii:

Sitemul cardiovascular - palpitatii, lipotimie, hiper- sau hipotensiune arteriala;

Aparatul respirator - dispneea nevrotica, apneea respiratorie;

Aparatul digestiv - inapetenta, greata, senzatia de ”ghem“ in stomac;

Aparatul urinar - polakiurie, poliurie, retentie urinara, enurezis, cistalgii;

Aparatul locomotor - astenie musculara, dureri cervicale, dureri lombare;

Sistemul endocrin - amenoree, dismenoree, hipoglicemie;

Sistemul nervos - cefaleea, hiperesteziile, epilepsia functionala;

Aparatul sexual - impotenta, vaginismul, sterilitatea, frigiditatea.

Nivelul cutanat - pruritul generalizat sau localizat.

Sfera ORL - modificari ale vocii, raguseli, senzatia de “nod” in gat, afonie, disfonie, stranutul in salve, blocaj nazal.

Bolile psihosomatice sunt afectiuni de regula organice survenite la un individ cu un anumit tip de personalitate si o predispozitie de organ (inclusiv la nivel de receptori celulari), determinate de o constelatie de factori etio-patogenici in randul carora factorul psihic joaca un rol important.

Psihoterapia somatizarilor se axeaza pe:

  • Descifrarea mesajelor transmise de corp;
  • Combaterea stresului;
  • Exprimarea emotiilor prin invatarea comportamentului asertiv;
  • Identificarea blocajelor si relaxarea corporala;
  • Schimbarea comportamentului in fata bolii;
  • Constientizarea nevoilor si conflictelor;
  • Identificarea credintelor disfunctionale;
  • Schimbarea modul negativ de gandire;
  • Diminuarea durerilor si ameliorarea suferintei.

 

 

©2012 RoPsiho.ro webdesign by publiciton.ro